Pasaulinės televizijos dienos proga pažinti Vilniaus TV bokštą

2023 lapkričio 21 diena – Pasaulinė televizijos diena. Tai puiki proga atkreipti dėmesį į televizijos įtaką kultūrai ir informacijos sklaidai. Ši proga norėtume priminti, kad  Vilniaus TV bokštas yra aukščiausias pastatas šalyje ir teisėtai užima garbingą vietą tarp aukščiausių pasaulio televizijos bokštų.

Pagal aukštį Vilniaus TV bokštas yra 8-as Europoje ir 26-as pasaulyje, siekiantis įspūdingų 326,5 metrų. Tai išskirtinė statinio dalis yra besisukanti apžvalgos aikštelė, įkurta 165 metrų aukštyje, t.y., 19-ame bokšto aukšte (55-ame aukšte, lyginant su daugiabučiais pastatais). Gražiame oru iš čia matomos net 50 km spinduliu esančios Vilniaus miesto ir jo apylinkės.

Vilniaus TV bokšto žiedinės dalies, kurioje įsikūręs restoranas „Paukščių takas“, grindys per 55 minutes apsisuka 360 laipsnių. Tai vienintelė Lietuvoje tokio aukščio apžvalgos aikštelė. Restoranas yra puikus pasirinkimas tiek vietiniams gyventojams, tiek turistams. Čia galite mėgautis europietiškos virtuvės skoniais, skanauti šviežias salotas, užkandžius, kepsnius ir desertus.

Vilniaus TV bokštas turi ir istorinę reikšmę. Jis buvo baigtas statyti 1980 m. gruodžio 30 d., ir tai iki šiol yra aukščiausias pastatas Lietuvoje. Bokštas dažnai naudojamas ypatingoms šventėms ir renginiams šalyje. Kalėdomis jis tampa didžiausia miesto eglute, o Naujuosiais metais – įspūdinga fejerverkų vieta.

Vilniaus TV bokšte taip pat įrengtas Kovos už laisvę muziejus, kuris primena 1991 m. sausio 13 d. įvykius, kai lietuviai iškovojo savo nepriklausomybę. Šalia bokšto galima pamatyti dvylikos Lietuvos gynėjų žūtis primenančius mažus granito obeliskus. Tai puikus būdas prisiminti svarbią Lietuvos istorijos dalį.

Šia Pasaulinės televizijos dienos proga raginame apsilankyti Vilniaus TV bokšte ir mėgautis ne tik nuostabiais vaizdais, bet ir šventine atmosfera bei įdomia istorija.

 

Ieškoti